, budowa wedzarki do wędlin 

budowa wedzarki do wędlin

Wesołych Świąt!

Temat: Moja przygoda z domowym wyrobem wędlin.
Witajcie szanowni zadymiacze !
Na początku chciałbym podziękować za miłe przywitanie. Założyłem ten temat z potrzeby chwalenia się moimi wyczynami w dziedzinie zadymiania.
W dniu dzisiejszym wraz z kolegą ukończyłem budowę wędzarni i przepaliłem ją wstępnie dla sprawdzenia i żeby upiec przy okazji ziemniaki. Niebawem wkleję zdjęcie tej cudownej konstrukcji. Jutro z samego rana nabędę składniki na pierwsze wędzenie, które już w najbliższy weekend .
W moich początkach wspiera mnie kumpel, który już co nieco wie, zatem życzcie nam powodzenia, a ja tym czasem zagłębię się w forum i zdobędę nieco wiedzy.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3482



Temat: Żywność a Zdrowie
A'propos głównego tematu:

Według mnie, każdy powinien zrobić to, co leży w zasiegu jego możliwości. Absolutnie niemożliwa jest obecnie całkowita rezygnacja z żywnosci produkowanej masowo z zastosowaniem wiadomych technik. Można natomiast ograniczyć niszczący wpływ różnego rodzaju konserwantów oraz wskrzesic zapomniane smaki poprzez stosowanie tradycyjnych technologii tam, gdzie jest to dla nas możliwe. Przez "możliwe" rozumiem znajomość technologii, dostępność terenu, sprzętu i przede wszystkim czasu. Przecież to wielka przyjemność poczęstować przyjaciół własną wędzonką, domowym ciastem, naleweczką, pasztetem czy wspaniałymi konfiturami.
Poza tym dobry przykład robi swoje. Już na pierwszych moich degustacjach wędlin domowych czy sera podpuszczkowego, spotkałam się z autentycznym zainteresowaniem technologiami wytwarzania oraz zasadami budowy wedzarni. Nie mówiąc o podziwie i uznaniu dla moich talentów hi, hi, hi... O ile wiem, niektórzy z moich przyjaciół już pilnie studiują "wędlinydomowe" a wieść o wytwarzaniu przeze mnie wędlin szybko się niesie.
Nasza planeta jest piekna, życie jest piękne
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1222


Temat: Wędzarnia wiejska
Jondek powtarzasz się Źle zinterpretowałem twój post, czytałem go dość późno i po pracy, więc zmęczenie robi swoje. Cóż sprzedaż na czarno ma swoje "uroki" no, ale nie w tym rzecz. Chodzi mi właśnie o to żeby to zalegalizować, wiadomo jacy są ludzie, któremuś sie nie spodoba, że mi się wiedzie i po zawodach. Poza tym w moich warunkach domowych więcej wędlin niż robię obecnie zrobić się nie da. Mam odpowiedni średniej wielkości budynek do zaadoptowania na wędzarnie i chcę to wykorzystać. Prócz budowy pieca wędzarniczego konieczne jest wykończenie tego tak jak narzucają przepisy. No i niekoniecznie "pan Tadzik" musi zmienić się w zakład produkcyjny, reklama, marketing i trzymanie się swoich zasad produkcyjnych zaowocują. Dziękuję za liczne posty, każdy pomocny Póki co wybieram się na zbieranie informacji do wis, sanepidu, urzędu miasta i inspektoratu weterynarii. Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś wskazówki to czekam niecierpliwie.
Thnx wędzarnicza brać
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1422


Temat: Tematyka II Ogólnopolskiego Zlotu Wędzarniczej Braci
Podczas II Ogólnopolskiego Zlotu Wedzarniczej Braci - Napoleońska Zagroda sierpień 2007, planuję, by jednym z tematów, poza rutynową produkcją wędlin, był pokaz budowy wędzarni drewnianej, zadaszonej, z ruchomym paleniskiem i przewodem dymowym.
Drugi punkt (oczywiście jesli dogramy ) - pokaz budowy przenośnej wędzarenki Szuwara - jego projektu i pod jego nadzorem. Uwieńczeniem obu realizacji - wędzenie kiełbas i szynek.
W tematach tych czynie już odpowiednie przygotowania wstepne.

Tutaj proszę także przedstawiać swoje propozycje tematyki przyszłorocznego zlotu.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=674


Temat: Witam!
He he... Nikogo nie zarażę, bo raczej dobrym zdrowiem się cieszę...
Tak w ogóle to Tomek jestem, a katarkiem zwią mnie znajomi juz od kilkudziesięciu lat,
więc tak też się na wszelkie fora wpisuję.
Może coś więcej o mnie:
No cóż - w temacie "wędlin domowych" to Was doświadczeniem nie wspomogę, gdyż dopiero początkuję. Albo nawet zamierzam początkować...
Co nieco mogę się wypowiadać na temat nalewek wszelakich i ogólnie pojętej kuchni, bo
to mnie interesuje.
Ale najbardziej ostatnio (już od 2 lat) pochłania mnie budowa domu i w tym temacie jestem niezły (bo wszystko jak do tej pory własnoręcznie robiłem) i pewnie jeszcze długo będzie mnie pochłaniać.
Mam też szczerą nadzieję, przy tym domu wędzarnię zbudować, a wtedy będę doświadczenia nabierał.
No ale to za czas jakiś....
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=520


Temat: Witam!
Serdecznie i cieplutko witam Brać Zadymiarzy!

Jako żółtodziób będę na początku czytał, czytał i czytał
Pytał będę później. A teraz kompletuję wszelkie rekwizyty potrzebne
do godnego tworzenie wspaniałych wyrobów jakie są waszą chlubą.
Powolutku, zaczynając od najmniej skomplikowanych (szynkowarzenie) poprzez następne
szczeble będę starał się choć w części dorównać Państwu. Budowa wędzarni już rozpoczęta
a jak na razie dostałem od dobrego wujka trzy ciężkie, solidne szynkowary. Czyszczę je dokładnie
bo dawno ich nikt nie używał, ale były profesjonalnie zabezpieczone na tą okoliczność.

Tak czy inaczej, zaraziłem się już dawno do swojskich wędlin, jako dziecko i mam zamiar
przekazać tą chorobę swoim pociechom. A że teraz już mam czas na to i miejsce
oraz wiele zapału to macie mnie na karku

Wszystkim Paniom i Panom w Nowym Roku 2008 jak najaśniejszego dymu oraz szyneczek ja na zdjęciach na stronie www.

Z prawie samej Jasnej Góry, sercem Wrocławiak do śmierci.

Papla

aka Paweł Pluta
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=520


Temat: Witam!
Witam wszystkich forumowiczów i miłośników kuchni domowej.
Mam na nick Wieśman, mieszkam w małej miejscowości w gminie kadzidło w powiecie ostrołęckim.
Posiadam gospodarstwo rolne o pow.8 ha. ,prawie całe gospodarstwo wydzierżawiam.
.Zajmuję się hodowlą kur niosek, posiadam obecnie 40 szt. kur .Jajka w większości sprzedaję.
W sezonie letnim hoduje gęsi i kurczaki brojlery.
Hodowałem kiedyś świnie na tucz, niestety przy obecnych cenach zboża stało to się nieopłacalne.
Poszukuję osób chętnych do współpracy przy wyrobie wędlin .Poszukuję osób które mają doświadczenie w wyrobie wędlin.Niestety ja nie posiadam praktyki w temacie wędliniarskim
Posiadam materiał do budowy wędzarni, mogę uchować świnie do przerobu. Posiadam pomieszczenia które można przystosować do potrzeb masarskich. Posiadam własny las więc nie będzie problemu z opałem do wędzarni.
Posiadam pozwolenie wędkarskie na połów ryb,a 6km ode mnie jest sztuczny zalew na którym można się zrelaksować i połowić ryby.Do najbliższego jeziora jest ode mnie 30 km.Poza tym dookoła mojej posiadłości jest wiele lasów i grzybów w tych lasach pod dostatkiem.
Zainteresowanych współpracą proszę o kontakt na priva.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=520


Temat: Budowa wędzarni z grillem :-))
Cóż, co prawda nie będzie nic na temat smartów, modyfikacji czy też eksploatacji ale stwierdziłem że " w narodzie siła " i zapewne wielu z Was widziało, widzi lub ma pomysła na takie ustrojstwo jak .... wędzarnia z grillem

Piszę poważnie ponieważ mam już dość obślizgłej i naszpikowanej chemią wędliny która czasami przyprawia o mdłości ... tak się składa że mam działkę na której hoduję warzywka oraz ...... trawę oraz spędzam wolny czas, i właśnie postanowiłem wybudować nową budowlę w postaci wędzarni połączonej z grillem, budowla ma być wykonana z kamienia który już posiadam, wylałem również fundament i na tym moja wizja zakończyła się nie jestem budowlańcem ani zdunem i im więcej czytam na ten temat to mam coraz więcej wątpliwości jak to zrobić ...... aby było dobrze

Ja widziałbym ją mniej więcej tak...



może tak .....



.... a może tak ....




I tutaj prośba, jeżeli gdzieś widzieliście ciekawą wędzarnię, macie taką u siebie lub sąsiada to proszę o zdjęcia oraz rady - porady
Źródło: smartklub1.nazwa.pl/viewtopic.php?t=1993


Temat: Kiełbasa wieprzowa biała*

AHA, i polecam stronke wedlin domowych.

wedliny domowe

To prawdziwa kopalnia przepisow i porad dot. kielbas, szynek i innych cudeniek z budowa wedzarni wlacznie.
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=3163


Temat: Domowe wyroby
A ktoś tu posiada może wędzarnię lub zna kogoś kto ową posiada? Niestety nie mam warunków do budowy owej, a smak prawdziwej wędliny przebija o kilka klas produkty mięsopodobne jakie często oferują sklepy
Źródło: nadarzyn.info.pl/f/viewtopic.php?t=4540


Temat: pytania przed budową wędzarni
moja wędzarnia już rośnie.
jestem po "wylaniu" stropu nad komorą (jak pamietamy budowa z klinkieru), gdzieś na wysokości ok 1,75m nad poziomem terenu. palenisko i Kanał dymny doprowadzający jest w ziemi w pobliżu wędzarni.

w sumie zaczynam się zastanawiać nad kominem. W pierwotnej wersji chciałem zrobić coś na kształt komina wg Mamuta http://wedlinydomowe.pl/a...?id=1683&page=3
jednak patrząc na układ mojej działki, sasiada, ewentualnych wiatrów zachodnich, obawiam się, że przy niezbyt przychylnej pogodzie wydostający się dym z komina może "idealnie' przemieszczać się pomiędzy budynkiem gospodarczym i drzewami i nieco nękać okna sąsiadów. Nie chciałbym wywoływać wilka z lasu i szukać kłótni. Sąsiad generalnie nie ma nic przeciwko, ale nie chcę póxniej przerabiać komina. Mówiąc krótko - Dmucham na zimne.

Jesli bym komin wykonał nieco inaczej, tzn w sumie całość komina przedłużył do ok 1,8m max długości oraz lekko przesunął za budynek gospodarczy (o 0,9m) jego zwieńczenie (patrząc w planie) w stosunku do otworu w stropie komory wędzarniczej to takie rozwiązanie myślę, że rozwiązałoby moje obawy. Róznica wysokości wyniosłaby ok 1,2m.
Dodatkowo ukryłbym ładnie komin i widoczny byłby tylko jego koniec.
W praktyce dolna część komna ustawiona byłaby pod kątem ok 30 stopni od poziomu a reszta pionowa.

Dochodząc do sedna:
czy są minusy i jakie rozwiązania z kominem o długości 1,8m (różnica poziomów pomiędzy podstawą a górą komina to ok 1,2m)? Komin miałby być z rury stalowej fi 150 (podobnie jak kanał w ziemi.
co do minusów to nasuwa mi się tylko problem ew skroplin
plusy to wg mnie:
- osłonięty i mało widoczny komin
- większy ciąg (różnica wysokości pomiędzy paleniskiem a ujściem komina to 3,0m), co może poprawić w moim przypadku uzyskanie wysokich temperatur do podpiekania wedlin
- mniejszy, brak problemu z dymem i zapachami, które moga wpływać na stosunki dobrosąsiedzkie...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4905


Temat: kominkowy wkład wędzacy
Bogdan 1959! Naprawdę w czym wędzisz i jak to jest raczej Twoja osobista sprawą. Reklamujesz na stronce patent do wędzenia czyli wkład do komina. Zmień jeszcze raz fotkę reklamująca wyroby bo mi do opisu nie pasuje. Nie utrzymasz 50 st przedstawiając "buzujący" swobodnie ogień w kominku, zamknięty szyber itd. Fotka przedstawia palenisko z płomieniem generowanym komputerowo. Może byś tak wyroby przedstawił z plastiku i wszystko by było ok. Na plakat jest pomysł dobry na stronkę NIE! Na stronce są przedstawiane prawdziwe wyroby, konstrukcje, budowle i efekty w postaci wyrobów.
Każdy przedstawia swój wyrób w sposób naturalny udany lub nie, ale bez fikcji.
Jak mogę wierzyć w opis i to co przedstawiasz, skoro fotka tego „cuda” jest sfabrykowana. Jest takie powiedzenie „bujać to my, ale nie nas” Uwędzić można w kominie parowozu, tylko trzeba się nabiegać. W sumie pojemność wewnętrzna wkładu wędzarniczego jest zbliżona do kartonu po butach czyli duży koszt mały zysk. Biorąc pod uwagę ciąg komina, wielkość komory i próbę utrzymania temperatury przy tych parametrach, które są podane nie będzie czasu żeby się „odlać”, a na pewno na wizytę gości. Nie wyobrażam sobie Dziadka lub innych forumowiczów wędzących np. 10 kg wyrobów, a już na pewno poniżej 2 lub 3 kg. Poczytaj na forum jakie ilości się przerabia i jakie są wyroby i techniki wędzenia. Dlaczego wygrzewa się wędzarnię? Dlaczego dociepla komory i komin. I jeszcze dużo dlaczego!!! O wyrobach w jelitach i osłonkach białkowych nie wspomnę. Na temat ryb nie piszę bo też nie masz pojęcia. Proponujesz konstrukcję, którą można zamontować w domu na kominku, a pomiędzy kominem właściwym. Czy na pewno wiesz co piszesz? Czy znasz polskie normy dotyczące przyłączy do komina, zasady budowy komina, czy wiesz co to jest refluks!!! i jak tego uniknąć. Piszę negatywnie o Twoim patencie i jestem tylko za wzmianką negatywną, ale na pewno nie za rekomendacją ponieważ zakup tego „cuda” na podstawie tej stronki i związane kłopoty przyszłych użytkowników będą godzić w dobre intencje forumowiczów i samą stronkę.
Fachowcy mają gdzie i jak wędzić oraz miejsce na normalne wędzarnie, a amatorzy początkujący na smakoszy dobrych wędlin, mogą tylko się zniechęcić do własnych wyrobów i ponieść znaczne koszty adaptacji i nie tylko!
Ps. a cena tego nie powiem!
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3222


Temat: Nasza Szkoła Domowego Masarstwa
Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem zaproponowania Wam projektu utworzenia Szkoły (Akademii) Domowego Masarstwa i/lub Wędliniarstwa.
Działała by ona pod egidą naszej stronki i zajęcia odbywały by sie w okresie letnim (ewentualnie innym, przez Was ustalonym).
Proponowana tematyka zajęć:
1. Obowiązujące akty prawne w zakresie obróbki mięsa, szczególnie w warunkach domowych.
2. Zagrożenia wynikające z działalości związanej z obróbką mięsa i jego przetworów.
3. Mięso - rozbiór półtusz, klasyfikacja mięsa i wykorzystanie poszczególnych jego elementów w domowej produkcji wędlin.
4. Podroby i ich wykorzystanie.
5. Dodatki, przyprawy, jelita itp.
4. Maszyny i urządzenia stosowane w domowej produkcji masarskiej.
5. Rodzaje wyrobów:
a) wędzonki
b) kiełbasy - tutaj poszczególne rodzaje w zależności od trwałości, sposobu produkcji, rozdrobnienia itp.
c) wyroby podrobowe - wszystkie (kaszanki, pasztetowe, salcesony itp)
d) inne wyroby wędliniarskie - rolady, pasztety, galarety itp.
e) wyroby prasowane z prasek i szynkowara.
6. Budowa i zasada działania oraz wykorzystanie wędzarni przydomowych.
7. Wszystko o wędzeniu.
8. Zasady obróbki cieplnej - parzenie, pieczenie, rożen itp.
9. Przechowywanie surowców i wyrobów gotowych.
10. Grillowanie.
11. Zasady BHP podczas rozbioru i produkcji domowej wędlin i wyrobów wędliniarskich.

Przedstawiony plan zajęć jest szkieletowym, co znaczy, iz po odniesieniu sie do niego przez naszych zadymiaczy, zostanie zmodyfikowany stosownie do ich gustów i propozycji.
Szkolenie takie kończył by egzamin i wydanie dyplomu jego ukończenia. Dyplom prestiżowy, biorąc pod uwagę, iż będzie to pierwsza tego typu szkoła w Polsce.
Zajęcia i wykłady prowadzili by specjaliści z zakresu poszczególnych tematów.
Co do miejsca spotkań szkoleniowych - ustalimy to wspólnie.
Prosze potraktować poważnie temat, gdyz wiąże się to z załatwieniem wielu niezbędnych (jak to w Polsce) dokumentów i zezwoleń. Program również musi zostać zaopiniowany przez odpowiednie czynnki. itd, itd....
Oczywiście nie jest to do zrealizowania natychmiast, ale mam b. dobre układy w kilku instytucjach i można to wykorzystać. Myslę, że i Wy także pomożecie.
Oficjalnym patronem takiej szkoły, czy np. Letniej Akademii Domowego Masarstwa i Wędliniarstwa, byłaby nasza strona.
Prosze o odniesienie się do powyższego.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=561